دفتر توانمدسازي معلولان
دفتر توانمدسازي معلولان
دفتر توانمندسازی یکی از دفاتر حوزه معاونت توانبخشی و پیشگیری از معاوایت ها ی سازمان بهزیستی کشور است که پس از اصلاح چارت سازمانی در بهار سال 1389 تشکیل گردید.اهم فعالیت های این دفتر تحقیق و پژوهش، سیاستگذاری،برنامه ریزی و نظارت در زمینه ی برنامه هایی است که منجر به توانمندسازی سیستم های توانبخشی، کارشناسان، افراد معلول و خانواده های آنان می شود.
تعریف توانمندسازی
توانمند سازی فرایندی است که به یک فرد یا یک سیستم قدرت و اختیار می دهد(فرهنگ لغت انگلیسی اکسفورد، 1978 ). این امر از طریق مشارکت در تصمیم گیری در زمینه موضوع های مهمی که بر زندگی روزانه تاثیر می گذارد، حاصل می گردد. برای افراد معلول، توانمندسازی به معنی خود مختاری و خودسرپرستی است. در این فرایند آنان با استفاده از ظرفیت های موجود، کشف منابع و حمایت های هدفمند و ساختارمند به خودباوری می رسند و فرصت لازم برای مشارکت اجتماعی و قدرت لازم برای انتخاب و اقدام در عرصه های گوناگون را به دست می آورند.
بر اساس رویکرد توانمندسازی در خدمات توانبخشی که توسط ویلیام امنر در 1991 مطرح شد، توانمند سازی چهار عامل اصلی زیر را در بر می گیرد که باید از بعد درونی و بیرونی در برنامه ریزی ها مد نظر قرار بگیرد:
- سیستم های توانبخشی (موسسات و شرکت های دولتی و غیر دولتی)؛
- متخصصین توانبخشی(مشاورین، مدیران ، کارشناسان)؛
- خانواده افراد معلول و یا مراقبان؛ افراد معلول
توانمندسازی باعث می گردد افراد معلول و خانواده های آنان با ارتقائ توانمندی های خود به روند توسعه جامعه ی خود کمک کنند. حس مالکیت و مسئولیت پذیری از ارکان فرایند توانمندسازی است. حس مالکیت در نتیجه مشارکت و درگیر شدن در تصمیم گیریها و اقدامات حاصل می شود. توانمندسازی زمانی پایدار خواهد بود که مبتنی بر دانش و مهارت لازم برای حل مشکلات باشد
اصول کلی دفتر توانمندسازی معلولان
- برخورداری از حقوق و فرصت های برابر برای معلولان
- بسیج جامعه ، حق مالکیت و رهبری برنامه های مربوط به معلولان توسط خود آن ها
- توجه به فقر، پاسخگویی به نیازهای اساسی و ارتقاء کیفیت زندگی معلولان
- دسترسی، دستیابی، استطاعت مالی، و کیفیت مناسب در مورد برخورداری از خدمات
- یکپارچه سازی و الحاق موضوع معلولیت در برنامه های توسعه ای
- فراگیر سازی و مشارکت مؤثر و کامل افراد معلول در جامعه
- همکاری و مشارکت چندبخشی
- درگیرشدن افراد معلول و سازمان های آنان در برنامه های توانمندسازی
- اقدامات مبتنی بر شواهد
- پایداری و استمرار برنامه ها